VÄRLDSARVSJAZZEN 2022


VÄRLDSARVSGÅRDEN ERIK-ANDERS 15-17 JULI


HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!


Varmt och hjärtlig välkomna till en jazz- och folkmusikfestival i musikanten och kompositören Jan Johanssons anda!


Som besökare omfamnas du av världsarv, kulturarv, hälsingenatur och musik av högsta kvalité. Här finns något för alla musikälskare och livsnjutare; vacker miljö, god mat och riktigt bra musik.


För oss som ordnar detta är helhetsupplevelsen viktigast. Självklart är musiken i fokus, men för att du som besökare ska trivas, minnas upplevelsen och besöka oss igen är det mer än musiken som ska göra intryck och avtryck.


Inramningen är vi särskilt stolta över. Världsarvsgården Erik-Anders med dess vackra omgivningar känns som den perfekta platsen för festivalen. Jan Johansson – festivalens ”huvudperson” - växte dessutom upp bara ett par kilometer från Erik-Anders i byn Onsäng. Det var också så idén till Världsarvsjazzen föddes! Thomas Jutterström, musiker från Söderhamn, gårdsägaren Per Forssell och Kultur- och fritidschef Anders Uddén ville lyfta upp minnet av Jan Johansson och trakterna där han en gång bodde. De valde att tillsammans skapa en festival i Jan Johanssons anda, och så var det hela ett faktum.


Lägg till ett familjärt mottagande, dagsfärskt fikabröd, god mat producerat med lokala livsmedel så har vi DET. Tycker i alla fall vi. Hoppas att ni ska trivas!


Välkomna till Världsarvsjazzen 2022.


Om Festivalen


Kulturenheten, Söderhamns kommun arrangerar tillsammans med Hälsingegården Erik-Anders för nionde gången "Världsarvsjazzen – en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda" på Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala. Festivalen arrangeras med stöd av Region Gävleborg och Söderhamns sparbanksstiftelse.


Under åren har Sveriges musikelit med artister som Rigmor Gustafsson, Stockholm Jazz Orchestra, Georgie Fame, Georg och Sarah Riedel, Nicolai Dunger, Jan Lundgren. Merit Hemmingsson, Nils Landgren Funk Unit, Sally Swag, The Real Group, Miriam Aida, Jonas Kullhammar, Janne Schaffer med flera spelat för en entusiastisk och lagom stor publik. Här är närheten till musiken, artisterna, Jan Johansson och världsarvet i fokus.


Varje år delas Jan Johansson stipendiet ut ur minnesfonden till Jan Johanssons minne. Fonden förvaltas av Svenska Musikerförbundet. Året efter utdelningen genomför stipendiaten sin stipendiekonsert i samband med festivalen. 2021 års stipendiat är Lina Nyberg.

JAN JOHANSSON


Jazzmusikern, pianisten och kompositören Jan Johansson föddes den 16 september 1931 i Onsäng, Söderala. Han växte upp i numera ”Gamla skolan” i Onsäng, bara ett par kilometer från Världsarvsgården Erik-Anders. Och det är också den största anledningen till varför vi arrangerar Världarvsjazzen i "Jan Johanssons anda" på just Erik-Anders.


Jan började spela piano redan som 11-åring. Under sin uppväxttid i Söderhamn var han medlem i Gunnar Hammarlunds Orkester. I början av 50-talet flyttade Jan till Göteborg för att studera till civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola. När han nästan var klar civilingenjör avbröt han studierna för att spela på heltid. Han har spelat med alla de stora namnen; Stan Getz, Alice Babs, Svend Asmussen, Oscar Pettiford, Egil Johansen, Georg Riedel, Arne Domnérus och Rune Gustafsson och många fler.


Jan turnerade flitigt och gjorde många inspelningar under eget namn. Till de mer kända hör Jazz på svenska, Jazz på ryska, Musik genom fyra sekler, 8 bitar Johansson och Innertrio men det finns också en ansenlig mängd inspelningar som innehåller mycket fin musik som inte är lika allmänt kända, exempelvis Rörelser, In pleno, Jazz på ungerska med flera. Han specialskrev även musik för Sveriges Radio och TV. Hans kanske mest kända komposition är signaturmelodin till Pippi Långstrump.


Jan Johansson omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning. I Världsarvsgården finns ett "minnesrum". Där kan du läsa mer om Jans historia.2021 ÅRS JAN JOHANSSON-STIPENDIAT- Lina Nyberg


”Lina Nyberg är en i det närmaste komplett jazzmusiker i det avseendet att hon såväl sjunger som komponerar, skriver texter, arrangerar, producerar, mixar och tar sig an beställningsverk för olika ensembler och instrumenteringar. Men det som ytterst motiverar styrelsen för Jan Johanssons minnesfond att tilldela Nyberg 2021 års stipendium är hennes enastående förmåga att få allt detta att samverka och bilda ett enhetligt uttryck. Hon skulle lika gärna kunna kallas ett fulländat proffs, men likt den store Jan Johansson före henne är summan av hennes hantverk större än så. Lina Nyberg är en konstnär, vars arbetskapacitet står emot vår tids nötande tand och ärar hela jazzgenren i sig.”OM SÖDERHAMN


Söderhamn är en kustkommun ca två timmar norr om huvudstaden i landskapet Hälsingland. Här finns mycket att uppleva!


Allt från den vackra skärgården med över 1 200 öar till djupa skogar och blånande berg. Här kan du besöka fantastiska fiskevatten i både hav, insjöar och bäckar, vackra vandrings-, cykel- och kanotleder, Offentlig konst vid inre hamnen, flygmuseum med en av Europas största flygsimulator, den hänförande utsikten från utsiktstornet Oscarsborg, det mysiga fiskeläget i Skärså eller den charmiga campingen på Stenö Havsbad. Och så klart Hälsingegården Erik-Anders som är en del av Världsarvet Hälsingegårdar. Men det får du ju på ”på köpet” om du besöker Världsarvsjazzen!


År 2017 arrangerades SM-veckan Vinter i Söderhamn med ett trettiotal SM-tävlingar under en vecka. Att en så liten stad som Söderhamn kunde arrangera och genomföra en SM-vecka på ett sådant fantastiskt sätt var både förvånade och naturligtvis väldigt glädjande för många. Sedan dess har ett flertal större evenemang genomförts i kommunen. Söderhamns kommun arrangerar också årligen en av landets största skolavslutningar ”School’s Out” med ca 15 000 besökare från när och fjärran. School’s out är en nykter skolavslutning med en rad etablerade artister och massor av barnvänliga kringaktiviteter. Evenemanget är gratis och öppet för alla.


Till sist; Söderhamns kommun har ett fantastiskt föreningsliv! Vi brukar skryta med att Söderhamn är världens mest föreningstäta kommun (antal föreningar i förhållande till antal invånare). Tack vare detta och ett gott samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle lyckas vi genomföra stora arrangemang med bravur! Med kämpaglöd, engagemang och en ganska stor portion mod lyckas vi med det som många andra inte tror är möjligt. För mer information om boende, aktiviteter och besöksmål besök www.visitsoderhamn.se.ÅRETS KRÖGARE


Under festivalen erbjuds ni som besökare ett brett utbud ur några av våra lokala krögares menyer. Mer information och menyer presenteras längre fram.


INFORMATION


PUBLIKPLATSER

Antalet sittplatser är begränsat så ta gärna med egen stol! Samt regnkappor om det – mot förmodan – skulle regna. Tänk på att paraplyer skymmer sikten för de som står eller sitter bakom dig, så regnkappa är att föredra.

INSLÄPP

En timme innan första konsert. Erik-Andersgården är öppen för visning på ordinarie öppettider. Se mer information på www.erik-anders.se


3

Dagar

Med solsken, härlig stämning och musik när den är som bäst, det vill säga live!

2

scener

Stora scenen utomhus och lilla scenen på logen. Men det spelas och surrar var än du befinner dig.

15

konserter

Och såklart stipendiekonsert av 2021 års Jan Johansson stipendiat.

Video VIDEO
 

Program


15 JULI
17.00
Isabella Lundgren – hyllningskonsert till Judy Garland
Stora scenen

Isabella Lundgren är en av Sveriges absolut främsta jazzsångerskor och en artist i världsklass. Med en fantastisk röst och unik intensitet har hon, som få, förmågan att trollbinda sin publik. Hon har grammisnominerats och belönats med ett otal priser och stipendier. Som 18-åring lämnade Isabella Lundgren Karlstad för New York där hon studerade och framträdde åren 2006 – 2010. 2019 släppte Isabella Lundgren det kritikerrosade albumet ”Out of the Bell Jar”, en hyllning till hennes inspiratör och vägvisare i sånglyrik: nobelpristagaren Bob Dylan. Isabella är nu aktuell med albumet: ”Look for the Silver Lining”, en skiva med tidlösa, romantiska sånger från den Amerikanska Sångboken, samt med en hyllningskonsert till Judy Garland som föddes för 100 år den 2022. Isabella spelar ordinarie med sina vapendragare Carl Bagge – piano, Niklas Fernqvist – bas, och Daniel Fredriksson – trummor. 

19.00
Lina Nyberg band – “Anniverse” (stipendiekonsert)
Stora scenen

Lina Nyberg är en av landets främsta jazzsångerskor och kompositörer. Hon tilldelades 2021 Jan Johanssonstipendiet och gör i år sin stipendiekonsert på Världsarvsjazzen med sitt band och musik från deras nya album Anniverse. Här har hon och hennes bandmedlemmar (Cecilia Persson piano, David Stackenäs gitarr Josef Kallerdahl bas och Peter Danemo trummor) tillsammans skapat musik som är tillägnas årets månader. Hör hör vi även gamla örhängen som April in Paris och September. Albumet har hyllats stort i svensk och utländsk press: ”Ingen bit i musiken är för liten. Allt lyser på det här albumet. Nyberg skulpterar och färglägger vartenda ord hon sjunger…” Orkesterjournalen ”Lina Nyberg binder förtroligt samman året med alla dess månader” 4/5 Dagens Nyheter ”..love and longing, fulfilment and loss. A singular and compelling venture…” Jazz Journal UK ”..a colorful tour between shifting moods and vivid sceneries, all sketched with imaginative sensibilities, elegance, and deep emotional intelligence.” Salt-Peanuts.eu

Lina Nyberg debuterade 1993 med den avlidne pianisten Esbjörn Svensson och duoalbumet Close. Hon har turnerat världen över, de senaste åren har hon spelat med sitt band, förutom i Skandinavien, även i Portugal, Tyskland, Argentina och Brasilien. Anniverse är hennes tjugoandra album. www.linanyberg.se

21.00
Hoven Droven
Stora scenen

Det legendariska folkrockbandet Hoven Droven är grundade både i den svenska traditionella musiken och i rock och jazz - en kombination som har övertygat en bred publik över hela världen med smittsamma grooves och virtuost spel. Förra året släppte bandet albumet "Trad" som sammanfattar hantverket bandet har finslipat på i över 30 år. Här kommer du bland annat att få folkrockdisko, hårdrocks-brudmarscher och vemodiga, nedtonade valser. Allt för att hedra alla musiker och traditionsbärare som har trampat spåren framför dem. ”På omslaget till vårt nya album tackar vi alla musiker som bär den svenska sångtraditionen. Efter 30 år tillsammans vågar vi släppa ett album med titeln "Trad", en förkortning av "Traditional", trots att de flesta låtar på skivan är nyskrivna. Kanske kommer dessa låtar en dag att bli en del av den rika svenska traditionen av låtar som vi själva inspirerades av. Vi är väldigt stolta över det här albumet”, säger Kjell-Erik, Jens, Björn, Pedro & Bo Hoven Droven har gjort tusentals spelningar i Europa och Nordamerika. Deras speciella tolkningar av traditionell svensk folkmusik har gett bandet tusentals fans runt om i världen. På folkmusikfestivaler, jazzklubbar, rockklubbar och andra scener, med sina fötter såväl planterade i den svenska meloditraditionen som inom rock och jazz, har de övertygat publiken med sitt smittsamma groove och virtuosa spel. Bandet har samarbetat med symfoniorkestrar, körer, dansare, eldartisterna Burnt Out Punks och så många olika svenska artister som E-Type, Ebba Forsberg, Thore Skogman och Stefan Sundström. Sedan starten 1991 har Hoven Droven släppt 7 studioalbum, liksom livealbumet "Jumping at the Cedar", inspelat i Minneapolis och nominerat till svensk Grammis 2007.  Hoven Droven Kjell-Erik Eriksson; fiol Bo Lindberg; gitarr Jens Comén; saxofoner Björn Höglund; trummor och slagverk Pedro Blom; bas

Logen: 18.15, 20.15
Masåva
Logen

Välkommen Norge! Det unga norska bandet Masåva skapar ett musikaliskt universum som låter modernt men som ändå historiskt förankrat. Här blandas jazz med pop och traditionell Norsk folkmusik. Musiker: Selma French Bolstad - sång & fiol Martin Morland - kontrabas & sång Martin Sternberg - piano, harmonium & sång Øystein Aarnes Vik - trummor, slagverk & sång 

16 JULI
15.00
Øyunn
Stora scenen
Vi hälsar Siv Øyunn Kjenstad tillbaka till Världsarvsjazzen! Øyunn är artistnamnet för den norsk-danska trummisen Siv Øyunn Kjenstad. Hennes ärliga inställning till låtskrivande och bandets distinkta sound är grunden i musiken, där hon sjunger luftigt och tätt i ena stunden och rappar i nästa. Texter om ensamhet, relationer, självförtroende, stöd och hopp förmedlas med stor musikalisk bredd. Musiken är dynamisk och kontrasterande – slagkraftiga grooves, där effektklädd sång ersätts av helt tysta och innerliga delar. Hon gör låtar med ett tydligt poppigt tonspråk, som tar några oväntade harmoniska vändningar och ackordutvidgningar. Tillsammans med sitt band och goda vänner Kasper Staub på synth och Jens Mikkel Madsen på bas har hon tillbringat de senaste åren i studion och släppt singeln "Reach Out" med musikvideo regisserad av Martin Skovbjerg (Av Av Av). De har ett helt eget sound - Kasper med melodiskt spel och både öppna och analoga synthljud, som alltid är i rörelse, Jens Mikkel med djärvt basspel och stadigt och härligt beat, Øyunn som är avslappnad och groovy med skarpt trumljud och ett varierat och uttrycksfullt vokalt uttryck.
Det kommer att bli utmärkt och utmejslat samspel och improvisation i popform!
Øyunn: trummor, sång, rap, kompositioner
Jens Mikkel: bas, sång
Kasper Staub: profet/piano, effekter, sång
17.00
Bear Garden
Stora scenen
Bear Garden är ett musikaliskt uttryck, varken mer eller mindre. Det är musik – det är allt. Genreöverskridande kompositioner, atmosfäriska ljudlandskap och ett kompromisslöst driv framåt har kommit att bli Bear Gardens signum. Inspirerad av det tidlösa Motownsoundet och den moderna isländska musikscenen utforskar Bear Garden friktionen mellan gammalt och nytt, mellan etablerade former och nya vägar. Med ett starkt visuellt språk, både i sina hyllade videos och live på scenen, fångar Bear Garden publiken både i fokuserade konsertsalar och på pumpande festivaler.
Martin "Bear Garden" Wirén - Saxofon
Calle Stenman - Trumpet
Filip Tunevi - Trombon
Anton Dromberg - Piano
Tomas Sjödell - Bas
Filip Olofsson - Trummor
19.00
Jonas Kullhammar
Stora scenen

I år firar saxofonisten Jonas Kullhammar 25 år som proffsmusiker efter att han som 19-åring hoppade av Musikhögskolan rätt in i musikvärldens djungel. Och för att manifestera detta har han satt ihop detta band som har världspremiär på världsarvsjazzen! Musiken ni kommer att få höra kommer huvudsakligen från Kullhammars penna och kommer spänna tillbaka till 1900-talet då hans karriär påbörjades och dit han befinner sig idag. Med sig i bandet har han supertromboniststjärnskottet Ebba Åsman på trombon. Undret från Orminge, Leo Lindberg på hammondorgel. Bakom trummorna har vi svängfantomen Chris Montgomery. En unik konstellation som här får upplevas för första gången.
Jonas Kullhammar - Saxofon
Ebba Åsman - Trombon
Leo Lindberg - Hammondorgel
Chris Montgomery - Trummor

21.00
Dirty Loops
Stora scenen

Den svenska trion Dirty Loops har tagit världen med storm. De är ett av de största YouTube-fenomenen genom tiderna med miljontals visningar. Gruppen består av musikerna Jonah Nilsson – sång och piano, Henrik Linder – bas och Aaron Mellergårdh- trummor. Genombrottet ledde till skivkontrakt 2012 hos David Foster och Universal Musics dotterbolag Verve. I slutet av 2012 turnerade bandet med David Foster och Andreas Carlsson i Asien. Bandmedlemmarna har unika individuella färdigheter som bidrar till ”Dirty Loops- soundet” som ger moderna hits ett helt nytt ljudlandskap med studsiga beats, intressanta nya harmonier men fortfarande med melodin i fokus som bärs fram av Jonahs sång. Här snackar vi fusion när den är som bäst. Bandet har turnerat med Maroon 5 och Quincy Jones och har därmed fans över hela världen. Under 2020 och 2021 släppte bandet två skivor, den senaste ”Turbo” med Cory Wong. Förbered er för en avslutning av kvällen packad med energi!

logen 16.15, 18.15, 20.15
Sisters of Invention
Logen

Sisters of Invention är en svensk duo bestående av Malin och Karolina Almgren. I mycket tidig ålder började systrarna göra musik tillsammans och bandet har nu funnits i mer än 15 år. Deras musik kan beskrivas som färgstark och groovy och samtidigt poetisk och sårbar. Ny och full av personlighet. Du kan känna en naturlig musikalitet i den här duon, de sätter sin helt unika touch på allt de skapar. Här möter du som lyssnare starka melodier och rytmer, olika ljud och stilar, ett modernt och fräscht sound som är innovativt utan att det blir komplicerat – precis som bandnamnet skvallrar om. Duon har spelat på ett stort antal stora arenor och festivaler i Sverige och i Europa. 2016 vann de priset Bästa grupp på Euro Radio Jazz Competition i Amsterdam och 2017 "årets grupp" av SR P2:s Jazzkatten. Genom åren har Sisters of Invention arbetat och samarbetat med ett flertal svenska musiker, för att nämna några: Nils Landgren, Rigmor Gustafsson, Ida Sand, Jonas Kullhammar och Jacob Karlzon. De har lett olika projekt som Dubbelduon och komponerat musik för både storband, jazzensembler och duon.

17 JULI
14.00
Electric banana band
Stora scenen
Dags för hela familjen att gå bananas med en rad djungelhits i en fartfylld konsert med detta legendariska band! Ta närmaste lian till denna unika familjekonsert och digga loss med detta djuriskt coola och miljömedvetna band. 1976 fick konstnären Lasse Åberg i uppgift att göra en serie barnprogram för SVT:s räkning. Resultatet blev Trazan och Banarne. Lasse och Klasse Möllberg lät bygga om en studio till djungel, och blev själva värdar. Programmen sändes 1976-1978 och sågs av en stor publik. När SVT senare skulle reprisera första säsongen hade banden av misstag blivit raderade genom att numren för två olika programserier hade förväxlats. Åberg och Möllberg bestämde sig då för att göra en helt ny serie, som sändes 1980. Till denna serie bildades studiobandet Electric Banana Band, där Janne Schaffer fanns med från starten under namnet ”Zebran”. Succén blev total. De tre första albumen belönades med guldplattor på rekordtid och hitarna radades upp. Banankontakt, Alp-joddel, Zwampen mfl. I regel görs sångtexterna av Åberg och musiken av Schaffer. Under det sena 1990-talet hade gruppen en stor hit med låten Min Piraja Maja. 1997 spelade bandet på Hultsfredsfestivalen och 2007 var de med i Mello. De gjorde comeback 2014 på Sweden Rock inför 30 000 personer och 2019 & 2021 gästade de Gullbrannafestivalen och satte ett nytt publikrekord. Nu har vi den stora glädjen att välkomna dem till Världsarvsjazzen. Lasse Åberg // Klasse Möllberg // Janne Schaffer – Gitarr // Peter Ljung – Keys // Jan Ugand Välkomna alla, det kommer bli djuriskt bra!

Årets Line-up


År 2022 bjuder vi på en ordentlig blandning av jazz- och folkmusik, hälsingenatur, kulturarv och glädje! Årets artister rör sig inom allt från ösig folkmusik till drömsk poppig jazz, och det som finns däremellan.


Isabella Lundgren gör en tribute till Judy Garland, behöver vi säga mer?

Lina Nyberg – experimentell och übermusikalisk jazz med vackra undertoner.

Hoven Droven – de ba kör. Ingen kommer att sitta still.

Masåva – unga begåvade musiker från grannlandet i väst bjuder på nyskapande och modern folkmusik.

Øyunn – möt bandet som kan spela lätt och luftigt med tyngd och grym groove. Missa för alla lusekoftor i världen inte detta!

Bear Garden – drömmig, jazzig och ung pop.

Jonas Kullhammar – Världspremiär! Galet, musikaliskt, svängigt.

Dirty Loops – nu snackar vi modern funk. Glammigt, flott och väääldigt bra.

Sisters of Invention – möt systrarna som improviserar och mixar jazz och folkmusik med perfektion


Och sist, men absolut inte minst

Electric Banana Band! Zebran, Bananen och hela gänget kommer till Erik-Anders på söndagens familjedag.
Biljetter


  • FREDAG

  • 400/250 kr

  • Köp
  • LÖRDAG

  • 400/250 kr

  • Köp
  • FREDAG & LÖRDAG

  • fre & lör 700/400 kr

  • Köp
  • SÖNDAG

  • Biljettsläpp 27 maj!

  • Gratis

Bussbiljetter


Bussbiljetter för fredag och lördag ligger under samma länk som biljetterna på respektive dag.
Avgång Rådhustorget, Söderhamn fredag kl 16.00 & kl 18.00, retur kl 23.00
Avgång Rådhustorget, Söderhamn lördag kl 14.00, kl 16.00, kl 18.00, retur kl 23.00
OBS! Även om biljetter till konsert och bussar söndag är gratis måste du lösa en biljett,
klicka på länk under söndag
Bussar söndag
Avgång från Rådhustorget kl 12.00, retur från Erik-Andersgården kl 16.00
Köpes/löses via länkar ovan alternativt via www.billetto.se .
Barn under 15 år går gratis, barn och unga mellan 15-20 år (alt studerande) till reducerat pris.
Övriga biljettombud: Hälsingegården Erik-Anders.

Boende & resor


Va kul att du reser till Söderhamn för att besöka Världsarvsjazzen! Här finns olika typer av boenden att välja bland: Hotell, vandrarhem, Bed & Breakfast, Air Bnb, skärgårdsstugor och campingar. Info om detta finns hos Visit Söderhamn.

Bussar tur och retur till festivalen går från centrala Söderhamn. Välj gärna det alternativet för miljön! Parkeringsplatser på festivalområdet är ytterst begränsat.

Hej! Mitt namn är . Skulle ni kunna kontakta mig på

Arrangörer & Samarbetspartners


Huvudarrangör är Kulturenheten, Söderhamns kommun i samverkan med Världsarvsgården Erik-Anders med stöd från Söderhamns Sparbanksstiftelse och Region Gävleborg.

Kontakt


Malin Rönström, Producent, Söderhamns kommun
070-190 28 52, malin.ronstrom@soderhamn.se

Besöksadress

Världsarvsgården Erik-Anders
Asta 726
826 92 Söderala
0270 - 28 79 41
info@erik-anders.se

Postadress

Kulturenheten
Kungsgatan 6
826 80 Söderhamn
0270 - 75 000
kommun@soderhamn.se